Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Genbrugspladserne brænder kun halvt så meget efter ”småt brændbart” er fjernet: Men der er store forskelle mellem pladserne

Genbrugspladserne i Billund Kommune har erstattet ”småt brændbart” med ”rest efter sortering”. Siden da er der brændt 44 % mindre affald fra de containere end normalt. Dog er der store forskelle mellem pladserne.

Fra februar til juni har genbrugspladserne i Billund Kommune i gennemsnit fået brændt 44 % mindre affald end normalt, når man sammenligner med gennemsnittet for de sidste tre år.

Det sker, efter Billund Kommune i februar droppede containeren ”småt brændbart” på alle fem genbrugspladser, og erstattede den med ”rest efter sortering”. Formålet var at få borgerne til at sortere mere. Undersøgelser viste nemlig, at det var muligt at genanvende omkring halvdelen af det affald, som blev afleveret i ”småt brændbart”. Derfor satte Billund Kommune ind.

”Vi er glade for, at borgerne har taget godt imod vores nye tiltag, så vi sammen kan genanvende mere. For når borgerne sorterer deres genanvendelige affald fra, sparer vi både CO2 og får nyt ud af vores ressourcer,” siger leder af Erhverv og Affald, Karl Grundahl.

På de store genbrugspladser i Billund og Grindsted har man blandt andet rykket rundt og sat borde op foran containeren, så man nemmere kan sortere. Personalet har også været ekstra opmærksomme på at hjælpe. På de mindre og ubemandede genbrugspladser i Sdr Omme, Vorbasse og Filskov har de frivillige været ekstra synlige på pladsen, ligesom der også her var nye skilte.

 

Forskelle mellem pladserne

Selvom indsatsen samlet set har ført til, at der er brændt 44 % mindre affald, er der store forskelle mellem genbrugspladserne. Mens Grindsted Genbrugsplads den første måned oplevede et fald på 60 %, oplevede Vorbasse et fald på 4 %. I løbet af hele perioden fra januar til juni faldt småt brændbart med 45 % i Billund, mens Sdr. Omme havde samme mængde affald som 2021.

”Vi ser generelt en større effekt på de store genbrugsplader. Det er blandt andet, fordi medarbejdere er der hele åbningstiden til at vejlede borgerne. På de små pladser er der frivillige, men de kan selvfølgelig ikke kan være der hele tiden,” siger Karl Grundahl.

Billund Kommune er i gang med at evaluere på, hvordan man også på de små pladser kan sortere bedre. Der er blandt andet ved at blive sat fodspor op, som skal minde om at sortere blandt andet pap og papir fra, når man står ved containeren til rest efter sortering.