Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Ny Sundhedsprofil bekræfter, at der er brug for klare og brede sundhedsindsatser

En ny landsdækkende sundhedsprofil er offentliggjort, og de lokale tal for Billund Kommune bekræfter, at der er brug for den nye sundhedspolitik og brede sundhedsindsatser.

Den 19, december 2017 vedtog byrådet en ny Sundhedspolitik for Billund Kommune, og samtidig er arbejdet med at opbygge en ny sundhedsstab i fuld gang, ligesom en hel række konkrete indsatser på Sundhedsområdet er igangsat.

Og det er der brug for. I dag, mandag den 7. marts 2018, blev den nye Nationale Sundhedsprofil offentliggjort. Det er tredje gang, at en national sundhedsundersøgelse gennemføres og tallene fra denne gang (2017) viser, at sundheden på en række områder ikke har fået det bedre siden 2013, hvor undersøgelsen sidst blev gennemført.

 -  Vi ligger på niveau med eller nogen steder lidt under niveauet i Region Syddanmark. Og når jeg kigger på tallene, er jeg glad for, at vi har fået vedtaget den ny sundhedspolitik og fået en strategi for vores arbejde med sundhed, så vi sammen med foreninger, bestyrelser, råd, nævn og private kan skabe tilbud og mulighed for, at man kan få værktøjer til at gøre noget for sundheden og dermed også ens eget velvære, siger Robert Terkelsen, der er formand for Vokseudvalget, som er det koordinerende udvalg i forhold til sundhed i Billund Kommune.

Hvis man kigger på sundhedsprofilen i forhold til Billund Kommune fra 2010, hvor undersøgelsen første gang blev gennemført, er der sket en stigning i både antal overvægtige og svært overvægtige. Rygning er generelt faldet, men antallet af storrygere er steget.

 -  Det er to områder, hvor det handler om at have de rigtige tilbud klar, gøre opmærksom på dem, så tilbuddet er der, når folk har motivationen. Jeg glæder mig over, hvor mange foreninger, der også er opmærksomme på, at skabe motionstilbud også for folk, der ikke har løbet en halv maraton før, og samtidig skaber vi som kommune en masse muligheder for motion i naturen. I forhold til rygning har vi to rygestopkonsulenter, der kan hjælpe, hvis man vil stoppe og derudover er vi i gang med at kigge på, hvad vi mere strategisk kan gøre, siger Robert Terkelsen. 

Overvægt kan have sammenhæng med stillesiddende fritidsaktivitet, hvor der er sket en markant stigning fra 2010, hvor 15,6 procent angav, at de havde det. Det tal er nu 21,6 procent eller godt en femtedel af borgerne i kommunen.

 - Tallene er bekymrende, men jeg ved også, at der er indsatser i gang. I forhold til overvægt er en tidlig indsats vigtig, og vi er på vej med et lokalt tilbud i form af en vægtklinik til forældre og børn i alderen 3-18 år, Det er et rigtig godt initiativ, hvor vi kan se, at man i Holbæk har skabt gode resultater, og så har vi fået en E-sport forening, hvor de også har fokus på, at der skal bevægelse med indover, siger Robert Terkelsen.

Overordnet set ville Robert Terkelsen håbe tallene var bedre, men han hæfter sig ved, at der er stort fokus på at skabe de tilbud og muligheder, der kan hjælpe, og så er der også en solstrålehistorie i blandt i undersøgelsen. 

-  Det er på alkoholsiden, hvor vi ser flere holder sig under sundhedsstyrelsens anbefalinger og lidt færre har et problematisk forbrug. Det er positivt, og i den anledning vil jer gerne rose vores egen nærbehandling, der er meget synlige, men også de personer, der åbent og ærligt er stået frem, med de problemer et alkoholmisbrug kan give. Det er et flot og forhåbentlig inspiration for andre, siger formanden for Voksenudvalget.

 

Se de samlede resultater fra Billund og andre kommuner her

Læs mere om sundhedstilbuddene i Billund Kommune her