Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Børnene i BUGV har vundet 10.000 kroner i konkurrence om at børste tænder

Børnenes Univers Grindsted Vest har vundet 10.000 kroner for deres arbejde med børns mundhygiejne. Her har forældrene også spillet en væsentlig rolle, når det kommer til deres børns tandsundhed. En rolle, som forældrene også skal være med til at udfylde i fremtiden.

Hele 10.000 kroner har Børnenes Univers Grindsted Vest (BUGV) til at boltre sig med, efter at de har vundet Rådet for Bedre Hygiejnes kampagneuge, som i år satte fokus på bedre mundhygiejne.

Det skete blandt andet på baggrund af, at børnene har lavet deres helt egen tandbørste og lavet en god og dårlig tand, hvor udklip af madvarer fra tilbudsaviser er klisteret på, alt efter om det er godt eller skidt for tænderne. Pædagogerne, som selv tog initiativ til at deltage i konkurrencen, har sammen med forældrene givet børnene en bedre forståelse af, hvorfor man skal børste tænder.

Børnene er blevet mere bevidste om, hvad der er godt, og hvad der er dårligt for tænderne. De ved, at det ikke handler om, at fredagsslikken er forbudt, men at vi skal passe på vores tænder, fortæller pædagogen Mette Elbæk Nielsen fra BUGV.

Selvom forældrene ikke har adgang til institutionen i øjeblikket, har forældrene stadig spillet en stor rolle i arbejdet med at børste tænder. Gennem video og en app, som blev leveret af Rådet for Bedre Hygiejne, har forældrene hjemmefra øvet sig sammen med børnene i at børste tænder både morgen og aften. Forældrene selv udtrykker desuden, at det også har været en hjælp for dem, fortæller pædagog hos BUGV Katrine Møller Lauersen:

Forældre til for eksempel tosprogede børn udtrykker, at det nu er nemmere for dem at børste tænder med deres børn, og alle forældre har været med og deltaget med deres børn.

Forældrene har vigtig rolle i ny strategi

Undersøgelser viser, at de 15-årigei Billund Kommune på landsplan er dem, som har flest huller og dermed den dårligste tandsundhed. Selvom problemet med huller i tænderne især gælder de større børn, er det ikke her, løsningen ligger. Der skal sættes tidligt ind, og her er forældrene en vigtig medspiller. Det er hovedelementet i en ny strategi for tandsundhed i Billund Kommune, og derfor fokuserer strategien på den forebyggende indsats hos de mindre børn under 12 år.

Børn på fx 9 år kan gøre rigtig mange ting selv. Flere kan godt tænke, at hvis børn kan cykle selv, kan de også selv børste tænder, men det er ikke tilfældet. Det er derfor vigtigt, at forældre hjælper deres børn med at børste tænde helt op til 12-årsalderen, forklarer overtandlæge hos Billund Kommune, Margit Lassen.

Forældrene skal blandt andet i fremtiden blive involveret ved, at de skal med til deres børns tandlægebesøg helt frem til 12-årsalderen.

Mål om fri for huller i 2030

Arbejdet i BUGV viser, at hvis forældrene bliver en stærk medspiller, bliver også børnene mere bevidste om, hvor vigtigt det er at børste tænder.

Målet med den nye strategi er at forbedre tandsundheden, så den er på niveau med vores nabokommuner. Det betyder, at 70 procent af børnene i 15-årsalderen skal være fri for huller i 2030.

Nu må vi hjælpe og arbejde for børnene og deres tandsundhed, og her er den forebyggende indsats med forældrene er et helt centralt element, hvis vi skal nå målet med de 70 procent inden 2030, forklarer Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for Børneudvalget.