Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Historie om Filskov skole 1914-1962, Blåhøjvej 19 Filskov

Her fortæller Hugo fra Filskov om sin skoletid. Her kan du få et kig ind i den gamle skole, og hvordan en skolevej kan føles for et lille barn.

100 m syd for skolen havde en eneboer sit lille hushalvt gravet ind i skrænten. Hvad manden hed, vidste vi ikke. På en snor udenfor huset, ku det ske at der hang små fisk til tørre. I min første skoletid var det lidt utrygt at gå forbi stedet, men kunne man slå følge med børnene fra byen var det rarere. Det skete at der blev råbt inde fra huset, sikkert fordi en af drengene havde smidt en lille ting op på taget.

I det ene af de to klasseværelser underviste frk. Jørgensen 1-3 klasse. Hun kunne blive hidsig, hvis der var uorden blandt os. Hun havde en lille lejlighed ovenpå den fløj, hvor vores lærer boede med sin kone og 2 børn. I det andet klasseværelse bestemte læreren over 4-7 klasse, til tider afløst af sin kone, en myndig dame, som vi havde stor respekt for. Mellem klasseværelserne var et stort fyrrum med en kakkelovn til hver side. Når det var hård vinter fik vi lov at være inden døre, og så kunne det ske at én smed en ekstra skovlfuld kul på fyret.

Om sommeren når det var varmt, og vinduerne ud mod vejen stod åben, var det let at høre, når Therkel var på vej til mejeriet med de mange mælkejungerude fra landmændene. Hans vogn var en omlavet lille lastbil med heste for og hver gang hjulene gik en omgang gav et af hjulene en speciel pibende lyd. Læreren lagde avisen fra sig og tit gik han ud til Therkel for at få ham til at købe ting hos Lyhne (Købmanden) bl.a. friske cigarer. Læreren var biavler og kom der en dejlig varm sommerdag, så skulle han ud i haven og se til bierne. Det glædede os, for så blev middagsfrikvarteret forlænget. I gården stod en vandpumpe, med dejlig frisk vand. Hvis nogen var tørstige, og trængte til en tår, kunne vi skiftes til at pumpe og drikke vand.