Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Drivervej ved Hjortlund Sø

Her fortæller Judith fra Filskov om Drivvejen og den spændende historier om hvordan man også kom forbi Filskov når man skulle have kvæg til Tyskland.

Historien fortæller at en drivervej er en vej der går ned gennem Jylland. Tidligere drev man kreaturer til Tyskland til de gode handelspladser i f.eks. Flensborg og Hamborg de gode Hansesteder.

En drivervej gik ind over heden, skov og krat, og skulle helst undgå for mange vådområder, vandløb, hedesøer og moser. Der skulle også være rastepladser til dyrene og ofte muligheder for græsgange under rejsen. Derfor var der mange unge karle på landet der var drivere samt handelsmænd. Disse rastepladser var ofte en fenne (indhegning) og der kunne være lavet en vold, hvor man havde stakket græstørv eller hedetørv op så dyrene kunne få læ. Det fortælles at sådan en vej var her på Filskovegnen. Vejen  kom fra nord, fra Brande og Blåhøj, gennem Lunden over Omme Å til Marinebjerg, og fortsatte langs åen mod øst med kurs mod Filskov Kro. Her kunne der være mad og overnatning for drivere. Kreaturer fik mulighed for overnatning bag den gamle skole i Hjortlund. På det fredede hedeområde ses stadig spor af 2-3 volde de tidligere indhegninger. (En fenne eller indhegning kaldes også bøvl). Der har været rester af drivervejen gennem indlandsklitterne ved Filskov Sande vest for Filskov.