Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Vores historie

Billund Kommune, som vi kender den i dag, blev dannet ved kommunalreformen i 2007 med sammenlægningen af Billund og Grindsted Kommuner, som bidrager med hver sin historie.

Iværksætterånden, som fortsat præger kommunen, har igennem 100 år gjort os til en af landets mest fremgangsrige kommuner. Det gør også, at vi har udviklet os til den legeplads, vi er i dag for såvel erhvervsliv som familier. Med LEGO-koncernens begyndelse i 1930'erne er vi med tiden blevet centrum for viden om børn, leg og læring. Og vi arbejder stadig for - gennem Børnenes Hovedstad - at skabe de bedste muligheder for børn og deres familier.

Leg, læring og kreativitet i centrum

Billund Kommune skiller sig ud fra mange andre danske kommuner. Med en vision om at være Børnenes Hovedstad og med udviklingsstrategien Fremtidens Legeplads, så er leg, læring og kreativitet i dag en central del af, hvem vi er som kommune. Det gennemsyrer ikke kun vores uddannelser og erhvervsliv, men også vores byplanlægning og kommunalpolitik. Vi tror nemlig på, at leg, læring og kreativitet ikke kun er for børn, men for borgere i alle aldre, også når det kommer til foreningslivet og virksomhederne.

Vi har et klart mål om at bringe viden om leg og læring videre, så det også kommer børn regionalt, nationalt og internationalt til gode. 

I kommunen har vi desuden et rigt foreningsliv med 500 foreninger, der skaber legende aktiviteter med sammenholdet i fokus både i forhold til naturrum og sundhed. Samtidig ligger nogle af Nordeuropas mest kreative virksomheder og turistattraktioner i kommunen.

Læs mere om, hvordan vi arbejder som organisation for at blive Fremtidens Legeplads.

Starten på Grindsteds og Billunds udvikling

Gennem tiden har det nuværende Billund Kommune været opdelt i forskellige kommunale inddelinger. Med den kommunale valglov i 1918 var Grindsted-Grene Sogne én kommune frem til 1921, hvilket betyder, at Grindsted og Billund oprindeligt var en og samme kommune - ligesom i dag. Men da jernbanen sikrede, at væksten tog fart i Grindsted, valgte Grene Sogn fra 1921, at det ville være en fordel for sognet at være en selvstændig kommune.

Billund og Grindsted blev derfor opdelt i to forskellige kommuner. Dette ændrede kommunalreformen dog på i 2007, hvor Billund og Grindsted kommuner igen blev lagt sammen. På grund af opdelingen af de to hovedbyer har de haft helt forskellige udviklingsforløb, som stadig præger os den dag i dag.

Grindsteds vækst begyndte for alvor tilbage i 1914, hvor det første tog kørte ind på den nybyggede station. På få år blev byen et knudepunkt for jernbanetrafikken, hvilket skabte vækst på hele egnen. I dag kører der ikke længere tog gennem Grindsted.

Fotos af jernbanetrafikken i 1914: Grindsted Arkivet

Billunds udvikling begyndte for alvor i 1930'erne. Dengang boede der 259 indbyggere i byen med 7 ansatte på LEGO. I dag er LEGO en central del af byen og er vokset til at have flere tusinde medarbejdere. Byen har i en årrække stået som et unikt eksempel på en såkaldt company town i Danmark.

I dag er der et nært samarbejde mellem Billund Kommune og LEGO-koncernen, som har resulteret i flere projekter, som bygger oven på den fælles historie, hvor børn og leg er i centrum. Eksempelvis det offentlig-private partnerskab, CoC Playful Minds. Det blev stiftet 1. januar 2012 med den fælles vision om at udvikle Billund til et helt særligt sted for leg, læring og kreativitet. 

Fotos: Billund by i 1930'erne og LEGO træværksted 1945

Indenfor visionen om Børnenes Hovedstad er der i dag ca. 50 projekter, som sætter selv byudvikling i børnehøjde. Dermed slutter historien på ingen måde her.