Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

”Jeg ramte en guldåre” - en ny måde at tænke lokalhistorie på

Sussi Petersen fra BillundSkolen har med ”Sammen finder vi ud af det” fået mulighed for at realisere en gammel ide: at skabe levende lokalhistorie med udgangspunkt i barndomserindringer fra Billund by.

Det er blandt andet, hvad ”Sammen finder vi ud af det” handler om for Sussi. At skabe en ny og innovativ praksis, hvor institutionerne samarbejder mere - også på tværs af - om de traditionelle opgaver. Sidste forår kom Sussi Petersen tilfældigt i kontakt med komponisten Hans Sydow – faktisk over en kort dialog på Facebook. Sammen realiserer de nu en ny form for formidling af Billunds lokalhistorie – med soundwalken ”Jeg kan huske”. Snart kan du med din mobiltelefon og et par høretelefoner gå på opdagelse i Billund og lade lokale barndomserindringer guide dig på turen. Soundwalken lader nemlig barndomserindringer fortælle byens historie i en kombination af lyd og visuel grafik.

Sussi Petersen har involveret elever og lærere på BillundSkolen i projektet. Der afholdes snart intet mindre end otte elev-workshops og to lærer-workshops på skolen, hvor erindringer om Billund by indsamles.

Senere på foråret inviterer BillundSkolen til en åben workshop, hvor alle borgere, der er vokset op i Billund, kan deltage. Til den åbne workshop er eleverne assistenter, når borgernes bedste erindringer om deres opvækst i byen skal indsamles. Udover appen vil Ungdoms- og Kulturskolen Billund på baggrund af barndomserindringer lave en teaterkoncert med nykomponeret musik af deres eget talenthold.

Sussi samarbejder derudover med Byplanlægningen i Billund Kommune, Børnenes Hovedstad og Lokalhistorisk Arkiv, som bidrager med billedmateriale og fortællinger, der supplerer barndomserindringer. Projektet er støttet af Børnenes Hovedstad, Statens Huskunstnerordning med flere. Hun har som koordinator for projektet, der involverer disse mange aktører, rigtig mange bolde i luften på en gang. Selvom hun føler, at hun har ramt en guldåre og nu endelig kan realisere en gammel ide, giver Sussi også udtryk for, hvordan hun har måtte overskride nogle grænser og tage nogle uvante chancer hen ad vejen i forløbet:

”Hvis man er sammen, så kan man skabe noget, der er meget større, end hvis man arbejder alene. Man skal turde at hoppe ud i det, selvom man kommer til at beskæftige sig med nogle ting, man aldrig har prøvet før”.

Det er blandt andet, hvad ”Sammen finder vi ud af det” handler om for Sussi. At skabe en ny og innovativ praksis, hvor institutionerne samarbejder mere - også på tværs af - om de traditionelle opgaver. 

”Skolen bliver sat i centrum på en ny måde. Det sker, fordi vi vender blikket ud af, og selv bliver aktører og generatorer på nogle initiativer, der rækker ud over klasselokalerne. Der er en lærende proces, som kan bruges, ikke bare af børnene, men også i det videre arbejde med at tænke lokalhistorie på nye måder andre steder. Projektet kan udbredes i mange af byer”,

uddyber Sussi.


Der sker så meget i Billund – byen er i forandring med mange gode initiativer. Derfor synes Sussi, at det er godt, at der med dette projekt bliver sat fokus på Billunds lokalhistorie og historiske forankring – i en ellers foranderlig tid. I Billund by er mange fysiske pejlemærker forsvundet og nye kommet til i stedet for. Ved at se fortiden igennem øjnene på børn til alle tider bliver historien vækket til live igen.

”Det er mange små tilfældigheder, der gjorde dette projekt muligt. Faktisk startede det hele med en kommentar på Facebook. Men én ting er sikkert,” fortæller Sussi, ”det var ikke lykkedes, hvis ikke jeg havde været en del af ”Sammen finder vi ud af det”."