Alle kommuner overgår i forbindelse med regionsråds- og kommunalvalget i 2025 til et nyt elektronisk system. I Billund Kommune har direktionen besluttet, at alle valgsekretærene skal oplæres i det nye system, og det er grebet an på den helt rigtige legende måde af valggeneral, Susanne Illum, der står i spidsen for valghandlingen. Både den vi leger og øver os med, og den helt rigtige valghandling til næste år.
Derfor har alle kommunens valgsekretærer, IT-afdelingen, ’back office’ og Borgerservice været involveret i prøvevalget med efterfølgende fintælling.
Byrådssalen var i anledningen af prøvevalget omdannet til to valgsteder – henholdsvis Hejnsvig og Grindsted. IT var både supportere og agerede vælgere med foruddefinerede opgaver og roller for at teste systemet og valgsekretærernes evner til at manøvrere rundt i de nye systemer.
Blandt forhindringerne var indlagt små fejl 40-udfordringer, såsom at huske at tænde printeren og vælge den rigtige printer, manglende internetforbindelse og strømforsyning mm.
”Jeg havde valgt at eksperimentere med brugen af rollespil i forbindelse med afprøvning af det nye administrative valgsystem for at gøre det så virkelighedsnært som muligt. Det betød, at udfordringen for dem, som skulle anvende systemet, blev langt større, fordi de blev bragt ud i flere forskellige scenarier. Der kom også flere aha-oplevelser ift., hvad det nye system kan, og hvad vi til et rigtig valg skal være opmærksom på. Og så var det langt nemmere at huske de hændelser, vi drøftede bagefter, fordi vi kunne hægte det op på de forskellige roller,” siger Susanne Illum, valggeneral i Billund Kommune.
Vrøvl med vælgerne
Valgsekretærerne fik både brevstemmer, der var modtaget rettidigt på valgdagen, men som ikke var nået at blive registreret. Desværre var der også et par vælgere, der i løbet af natten var gået bort og derfor skulle fjernes fra valglisten. Da valget åbnede, blev valgsekretærerne mødt af vælgere, der ikke havde fået et valgkort Der var også vælgere, der var kørt til det forkerte valgsted, vælgere der havde glemt valgkort, mens andre allerede havde stemt og nogle, som kun ville stemme til det ene af valgene.
Det lyder måske som nogle ekstraordinært uheldige eller bøvlede vælgere, men alle scenarier er fuldt ud sandsynlige og dermed vigtige at have styr på.
Det gav en masse gode grin, udfordringer i systemet og dermed mulighed for at kvalificere ikke kun systemet, men også processerne før, under og efter en valghandling. Alle involverede fik udleveret røde, gule og grønne kort, der blev løftet, når der var udfordringer på valgstederne eller som indikation på, at alt var godt. Det gav et godt og hurtigt overblik over, om det var nødvendigt at bruge lidt ekstra tid på løsningerne, eller om man kunne gå videre i programmet. På den måde blev tiden udnyttet optimalt.
Der blev talt stemmer op og kløet lidt i håret, når tallene ikke stemte, og systemet ikke lignende den gamle afstemningsbog. Og selvom stemningen, som sædvanligt på en valgaften, var hektisk og lidt elektrisk, da resultaterne skulle sendes videre til regionen – der også øvede valg og ventede på os – gik det hele op i en højere enhed til sidst.