Maria Moustgaard Kristensen og Maria Rimmer Nielsen har udviklet kurser, hvor de sårbare  unge mellem 13 og 17 år får hjælp til blandt andet at finde egne styrker og skrive et CV. Maria og Maria har med elementer fra både Playful Working og Playful Learning formået at skabe et kursus, som deltagerne finder både mening, begejstring, eksperimentering og fællesskaber i og som de har lyst til at engagere sig i. Og dét er netop legens karakteristika.

Billedkort styrker både relationer og CV

Et eksempel på legende elementer i kurserne er, at Maria og Maria bruger billedkort med dyr til at finde frem til de unges styrker. Fx giver tigeren et billede på styrkerne: hurtighed, klogskab og at være stærk. Det kaster mange grin af sig, styrker relationerne og gør det nemmere for de unge at finde egne styrker til brug i deres CV. Et andet eksempel er, at de unge i fællesskab svarer på en Kahoot (en digital quiz), som handler om det at have et fritidsjob. Her åbnes mulighed for dialog mellem de unge, som ikke kender hinanden, da de skal samarbejde om at vælge det rigtige svar.

Udover at tilgangen lærer de unge noget, så skaber det også en relation og nedbryder barrierer. Fritidsjobkonsulenterne møder de unge, der hvor de er, og skaber nye positive historier om de unge og deres ressourcer.

Maria og Maria forklarer videre, at tilgangen baseret på legens 5 karakteristika har givet både dem som fritidsjobkonsulenter og de unge et fælles sprog. Da projektet startede op valgte de at omsætte projektbeskrivelsens mange og lange målsætninger til fem korte, konkrete målsætninger ud fra legens fem karakteristika.

”Legens fem karakteristika har været vores styringsredskab og den røde tråd i igennem projektet. Vi startede med at omsætte vores målsætning ud fra de fem karakteristika – og det vender vi løbende tilbage til. Når vi for eksempel har samtaler med de unge eller holdforløb, ligger temaerne og drøftelserne naturligt med fokus på at skabe mening, begejstring, social involvering, aktiv deltagelse og eksperimentering.” siger fritidsjobkonsulent Maria Rimmer Nielsen.

Resultatet har været så overbevisende, at det faktisk er svært at få armene ned. Målet var at få 35 i fritidsjob, men forløbet har 2/3 inde i projektperioden mundet ud i indtil videre 66 fritidsjob til udsatte unge.

Projektforløbet ’Et fritidsjob til forskel’ er blevet til med støtte fra Ole Kirk’s Fond og KG Fonden og løber over 3 år fra 2023 til og med 2025. Du kan læse mere om projektet i denne nyhed fra Billund Kommune: Sårbare unge i Billund Kommune får fritidsjobs, der gør en forskel.

 

Billedet viser et udsnit af evalueringsværktøjet, progressionsblomsten, hvor et af legens karakteristika danner rammen om spørgsmålene til den unges vurdering af egen udvikling.