Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Har du svært ved at huske koder

Dit NemID er din elektroniske underskrift. Derfor er det vigtigt du vælger en god kode så andre ikke kan misbruge dit NemID.

Genbrug er ikke altid godt, det gør dig sårbar

Du har sikkert mange koder du skal rende rundt at huske på. Det kan godt være frustrerende og derfor er der en risiko for at du begynder at "genbruge" den samme kode flere steder. 

Det kan være farligt at benytte den samme kode til alt. Du kan risikere at blive udsat for identitetstyveri eller netsvindel. 

Skriv aldrig dine koder ned

Du er måske også typen der skriver koder ned for at huske dem? Du gør det nemt for tyven hvis du skriver dine koder ned. Igen kan du risikere at blive udsat for identitetstyveri eller netsvindel hvis koderne kommer uvedkommende i hænde.

Det må du ALDRIG gøre med dit NemID!

Dit NemID er din elektroniske underskrift.

 • Opbevar altid dit bruger-id, adgangskode og nøglekort adskilt.
 • Når du modtager brevet med dit nøglekort, så fjern nøglekortet fra brevet. Dit bruger-id står skrevet i brevet.
 • Tag aldrig billeder af dit nøglekort. 
 • Du skal ikke strege koderne ud på nøglekortet efterhånden som du bruger dem. 

Tænk på hvad en tyv kan bruge dit NemID til

 • Dit NemID er din elektroniske underskrift.
 • Dit NemID giver dig digital adgang til offentlige tjenester og selvbetjeningsløsninger.
 • Er du bankkunde kan du logge på din netbank med dit NemID.
 • Tyven vil også kunne gøre alle de ovenstående ting hvis han/hun har fået fat i dit bruger-id, nøglekort og adgangskode.
 • Dermed kan tyven underskrive aftaler i dit navn.

 

Et tænkt eksempel - Der var engang en tyv...

Du har haft indbrud og kan se at tyven har rodet rundt i dine ting og personlige mapper. Bl.a. kan du se tyven har fundet den mappe hvori du har satte det brev du modtog om NemID. Du kan godt lide orden, og har derfor valgt at lade dit nøglekort blive hængende på omtalte brev. Du har tilmed skrevet din adgangskode på brevet, for sæt nu du glemte koden senere.

Du bemærker at tyven ikke har stjålet brevet eller nøglekortet og så er der ingen skade sket. Men kan du være sikker på det? En kvik tyv ville tage sin smartphone frem og tage et billede. På den måde ville tyven efterfølgende kunne begynde at misbruge dit kort og der ville gå lang tid inden du ville være mistænksom. 

 

Husk at spærre dit nøglekort hvis uheldet er ude

Husk at du skal spærre for dit NemID hvis dit kort er væk, stjålet eller du er tvivl om misbrug.

Du kan spærre dit kort her eller henvend dig hurtigst muligt på Borgerservice.

Her kan du se hvad du gør hvis du er offer for identitetstyveri

Borger.dk har samlet en masse gode råd til hvad du gør hvis du er offer for identitetstyveri.

 

Du kan også blive udsat for andre typer netsvindel

Historier fra svindelramte danskere

 

Borger.dk giver dig gode bud på hvordan du kan lave en sikker adgangskode som er til at huske

 

Hvad er adgangskoder?

Adgangskoder er en metode til at beskytte indhold og udstyr. Du kan beskytte oplysninger, som du ikke ønsker at andre skal få adgang til, og du kan beskytte din computer, mobil-/smarttelefon, tavlepc m.m. Gode adgangskoder kan forhindre andre i at bruge dit udstyr.

Du skal typisk også bruge koder for at få adgang til forskellige tjenester på internettet. Ofte skal du bruge adgangskode i kombination med et brugernavn eller e-mailadresse.

Hvorfor skal jeg bruge adgangskoder?

Du skal bruge adgangskoder, hvis du ønsker at beskytte dit udstyr (computer, mobiltelefon, smartphone, tavlepc, iPod m.m.). Hvis du får stjålet dit udstyr, kan en adgangskode beskytte mod misbrug. En god adgangskode kan også være med til at forhindre andre i at udnytte din computers kapacitet til kriminelle forhold.

Du skal også bruge adgangskoder for at logge ind på tjenester på internettet. En tjeneste kan være et program som fx Gmail, Hotmail m.m., netbanken, forældreintra til skolen, sociale netværkstjenester som Facebook eller diskussionsfora, idrætsklubben eller lign. Adgangen skal beskyttes, for at du kan sikre dig mod misbrug, eller at andre får adgang til programmerne eller oplysningerne i dem.

Ofte udgør kombinationen af et brugernavn og en adgangskode den eneste beskyttelse af informationerne. Derfor er det vigtigt at vælge sikre adgangskoder og at passe godt på dem.

Hvad er en stærk adgangskode?

En stærk adgangskode opfylder fire krav:

 • den er lang og indeholder mindst 12 tegn
 • den indeholder både store og små bogstaver
 • den indeholder et eller flere tal
 • den indeholder specialtegn (såsom #, ¤, % og {), som er placeret rundt i adgangskoden og ikke kun til sidst eller først.

Adgangskoder (passwords) er den mest almindelige metode til at beskytte udstyret eller tjenester på internettet.

Hvad er en dårlig adgangskode?

En dårlig adgangskode er en, som er nem at gennemskue eller bruges til flere tjenester.

Når en hacker forsøger at gætte adgangskoder, lader han eller hun en computer gøre arbejdet for sig. Computeren forsynes med en liste af ord, som den afprøver et for et, indtil den har fundet det rigtige. Ordlisten indeholder nogle af de koder, som folk ofte vælger som adgangskode: "topsecret", "hemmelig", "xxx", "1234". Derudover kan ordlisten indeholde almindelige danske og engelske ord. Så heller ikke en adgangskode som "jordbærgrød" eller "company" er sikker.

Mange vælger også at bruge navnet på børnene kombineret med fødselsdatoen, men det er også nemt at gennemskue for hackere.

Derfor skal du hverken bruge ord eller navne som adgangskode. I stedet skal du konstruere en adgangskode på mindst 12 tegn, med både små og store bogstaver, tal og specialtegn.

Hvorfor skal jeg bruge forskellige koder?

Da adgangskoder kan være svære at huske, vælger mange at bruge den samme kode alle steder. Problemet er, hvis uvedkommende får fingrene i koden. Så vil han eller hun have adgang til alt det, du ønsker at beskytte. Det svarer til, at du har samme nøgle til både hjemmet, cyklen, arbejdspladsen, bilen, sommerhuset og diverse hængelåse, fordi du ikke ønsker at gå rundt med flere nøgler.

I stedet skal du bruge med flere forskellige koder: Adgangen til din NemID og tjenester som Facebook, e-postprogrammer, computeren skal gå via separate og avancerede koder, der ikke bruges til andet. Til tjenester med mindre vigtige oplysninger kan du evt. bruge samme kode, som dog stadig bør vær stærk.

Hvordan laver jeg en stærk adgangskode, som jeg kan huske?

Her er et eksempel på, hvordan en stærk adgangskode kan se ud: "1befiB,10gsJ". Den vil være svær at gætte. Desværre er den også svær at huske. Men du kan gøre det lettere at huske dine koder ved at konstruere dem ud fra en huskeregel.

Adgangskoden ovenfor er sat op ud fra forbogstaverne i linjerne "Et barn er født i Betlehem, thi glæder sig Jerusalem". I stedet for ordene "et" og "thi" bruges tallene 1 og 10. Koden indeholder også store bogstaver og et specialtegn, nemlig et komma.

Hvis du konstruerer dine forskellige adgangskoder ud fra din egen regel, kan det være nemmere at huske dem.

Er jeg så interessant, at hackere vil have adgang til mine data?

Selv om du synes, at dine oplysninger ikke kan være særligt interessante for andre, så skal du alligevel beskytte dem. Tyveri af data via internettet er et stor forretning for hackere og organiserede kriminelle miljøer, der bruger mange ressourcer på at bryde kodeord til private computere og oplysninger på nettet.

Oplysningerne kan bruges til identitetstyveri, få adgang til dine bankkonti, Facebook-profil og e-mailkonto, sende spam eller udnytte din computers kapacitet til at sende spam og angribe andre tjenester.

Hvordan kan jeg få hjælp til at huske mine adgangskoder?

De fleste af os har efterhånden en hel del adgangskoder, vi skal huske. Som regel er det en dårlig ide at skrive dem ned. Der findes særlige programmer til at huske adgangskoderne. I sådan et program opbevares adgangskoderne beskyttet med kryptering, så uvedkommende ikke kan læse dem, selv om de får adgang til programmet.

Selve adgangen til programmet skal naturligvis også være beskyttet af en adgangskode. Der findes flere programmer på markedet. Et af dem er det gratis Password Safe.