28. juni: Emballage

Temaet om emballage som ressource har to ben - ét ben omkring tilstanden i verdenshavene og ét ben omkring affalds som ressourcer, affaldssortering og innovation i emballageindustrien.

Livet i havet er langt vigtigere for os her på landjorden, end de fleste tror. Bl.a. kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet og havene opsuger enorme mængder af den CO2 vi udleder.

Havene er truede, og det er de især på grund af vi menneskers hensynsløshed på emballageområdet, hvilket bl.a. har resulteret i ENORME MÆNGDER PLASTIK I VERDENSHAVENE.

Det er afgørende at vi på verdensplan får afhjulpet havenes økosystemer - plastikken i verdenshavene skal tænkes ind som ressource i industrien, så den kan genanvendes og ydermere skal vi sikre, at ny plastikemballage ikke havner i verdenshavene.

Lokalt kan vi bidrage til at løse et globalt problem ved at blive meget bedre til at AFFALDSSORTEREPANTE og i det hele taget tænke affaldet som en RESSOURCE, der kan blive til nye ting. Desuden kan vi nedsætte vores forbrug af ENGANGSPLAST, samt i højere grad vælge produkter fra virksomheder, der er INNOVATIVE omkring deres emballage, fx hvor emballagen er BIONEDBRYDELIG.

Når temaet om EMBALLAGE SOM RESSOURCE kommer Danmark rundt, bliver der dels fokus på TILSTANDEN I VERDENSHAVENE og dels fokus på AFFALDSSORTERING og hvilke store ressourcer, der ligger i al vores affald, med særligt fokus på plastikemballage. Der vil på denne temadag være lidt ekstra i BØRNEHØJDE bl.a. i kraft af Katrine Billes besøg i hver by.

Mød Katrine Bille

Katrine Bille er børne-TV-vært og kendt fra DR Ramasjang. Hun er bl.a. kendt fra “Luk op, Luk i" og "Lille Nørd". Når hun kommer Danmark rundt vil hun lave et show med musik og farver for børn og barnlige sjæle med fokus på dyrelivet i havene og affaldssortering.

Du kan opleve Katrine i Billund kl. 14 og i Grindsted kl. 15.

Verdensmålene lokalt

På Byens Plads i Billund stiller lokale aktører op med gratis aktiviteter for hele familien, hvor genbrug og emballage er i fokus.

Makerspace for børn – Genbrug af emballage

Vi skærer, klipper, klistrer og roder med forskelligt emballage.

Vi genbruger pap, plastik og glas, som vi laver til nye unikke opbevaringsløsninger.

Vi har masser af emballage, men du er også velkommen til at tage dit eget med.

Arrangør: Billund Bibliotekerne

Plastic Fantastic – Workshop for både børn og voksne

Vær med til at designe og klæde Billedskolens gine på med det mest fantastiske, flotte og kæmpestore skørt lavet af genbrugsplastikposer. Skørtet kan vokse sig stort og have et langt slæb. Det kan have mange lag og blive så fornemt, at det kunne være med ved dronningens galla.

Billedskolen har masser af plastikposer, men du må også gerne tage dine egne med.

Arrangør: Billedskolen, Billund Kulturskole

Mød de frivillige fra ’Naturens Hånd’

De frivillige affaldssamlere fra ’Naturens Hånd’ vil lave en udstilling af ting fundet i naturen. Du kan også deltage i en konkurrence og blive klogere på, hvor lang tid forskelligt affald er om at nedbrydes. Har du selv lyst til at deltage i projektet og hjælpe med at holde Billund Kommune ren, kan du få udleveret en gribetang på dagen.

Sorteringskonkurrence – Hvor god er du til at sortere dit affald?

Medarbejdere fra Billund Kommune vil igennem konkurrencer og udstillinger vise, hvordan vi skal sortere vores affald, og hvordan emballage genbruges.