Mål
Med den Grønne Trepart er der lagt op til den største forandring af det danske landskab i over 100 år.
Flere dyrkede marker skal gøres til vådområder, udtages til lavbundsarealer eller tilplantes med skov. Formålet med omlægningen af arealerne er at skabe mere liv, både i fjorde og på land, beskytte grundvandet og reducere udledningen af klimagasser.
Informationsmøder om omlægningsplanerne
Den opgave kan vi ikke løse alene. Den kræver et tæt samarbejde mellem en række interessenter - specielt dig som lodsejer. Derfor holder vi i samarbejde Jysk Landboforening møder om omlægningsplanerne i april og maj. Møderne er for lodsejere med en landbrugsejendom med mere end 2 hektar jord.
Skriv til krno@billund.dk, hvis du ikke har modtaget invitation med digital post
Fokus på omlægningsplanerne i 2025
Alle danske kommuner har til opgave, i regi af lokale treparter, at udarbejde en omlægningsplan i 2025. Omlægningsplanerne skal vise, hvor der er potentiale for at omlægge jordbrugsarealer til lavbundsjorde, vådområder, skov og natur.
Omlægningsplanerne skal principvedtages af kommunalbestyrelsen med udgangen af 2025. Planerne bliver lagt frem til principvedtagelse, fordi de er dynamiske og derfor forventes at ændre sig i takt med, at projekterne bliver realiseret.
Frivillig omlægning af landbrugsarealer
Omlægningen af landbrugsarealerne i Den Grønne Trepart er baseret på frivillighed. Det betyder, at landmænd og lodsejere selv vælger, om de ønsker at deltage i omstillingen af deres arealer til natur eller skov. Derfor er dialog og samarbejde med de lokale lodsejere afgørende for os.
En fælles indsats gennem lokale treparter
Der etableres 23 lokale treparter på landsplan. De udspringer alle af de eksisterende vandoplandsstyregrupper (VOS’er) og består af nøgleaktører med en tæt forbindelse til lokale behov og perspektiver.
Vi er repræsenteret i tre af de lokale treparter: Ringkøbing Fjord, Vadehavet og Lillebælt.
De lokale treparter skal udarbejde lokale arealomlægningsplaner baseret på det nationalt fastsatte indsatsbehov. Omlægningsplanerne skal være udarbejdet inden udgangen af 2025 og skal dække alle nødvendige tiltag for at indfri indsatsbehovet. Det betyder, at medlemmerne i de lokale treparter skal drøfte, koordinere og tænke i helheder på tværs af kommunegrænserne.
Hvem står bag Den Grønne Trepartsaftale?
Bag den grønne trepartsaftale står Regeringen og på nationalt plan SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale samt organisationerne Fødevarer & Landbrug, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.