Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Har din bolig indeklimaproblemer

Fugtproblemer og skimmelsvampe kan være skadelige for både dit helbred og for din bolig. Her kan du læse mere om skimmelsvamp, og hvordan du anmelder skimmelsvamp i din bolig til kommunen.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Disse sporer kan udvikle sig til skimmelsvampe på fugtige overflader. Når der er tegn på fugt i din bolig, skal du derfor være opmærksom på, om der også er vækst af skimmelsvampe.

Hvordan ser skimmelsvampe ud?

Skimmelsvampe viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller skjolder, der ofte har en lodden overflade. Nogen gange kan de have samme farve som det sted, de vokser, eller dække i så tyndt et lag, at de er svære at få øje på.

Hvor lever skimmelsvampe?

Selv om skimmelsvampe tit sidder synligt på vægge, gulve eller lofter, kan de også i visse boliger gemme sig på steder, hvor de er svære at opdage – typisk i hulrum som fx krybekældre og skunke eller bag tapet. Man kan opdage den skjulte vækst ved at tapetet løsner sig, eller der opstår en muggen lugt i rummet eller ved fodpanelerne.

Skimmelsvamp skal fjernes

Hvis du lægger mærke til en muggen eller jordslået lugt, der kommer fra skabe eller utætheder ved fx paneler, kan det være et praj om, at der er skjulte fugtproblemer i boligen. Selv om skimmelsvampene er gemt bag tapet eller inde i en væg, skal de væk.

Hvordan anmelder jeg skimmelsvamp i min bolig?

Du kan anmelde skimmelsvamp i din bolig til kommunen.

Se også flere informationer fra Statens Byggeforskningsinstitut på https://www.skimmel.dk/ som har oplysning er på dansk, engelsk, urdu, tyrkisk, arabisk m.fl.

Anmeld skimmelsvamp

Hvordan sikrer du et godt indeklima?

Mange af de faktorer, som påvirker indeklimaet negativt, kan minimeres eller helt undgås. Hvis du følger disse fem enkle råd, er du allerede godt på vej til at få en sund og behagelig bolig:

  • Luft ud. Helst flere gange om dagen, så fugt, støv kemiske stoffer og partikler reduceres.
  • Begræns fugt. Læg låg på gryderne og tænd for emhætten. Tør ikke tøj indendørs og luft ud efter badet.
  • Gør rent. Foretag grundig rengøring en gang om ugen.
  • Sæt varme på. Opvarmning og ventilation nedsætter risikoen for fugtskader.
  • Begræns kemikalier. Nye møbler, elektronisk udstyr, maling og træplader afgasser kemikalier til indeluften. Gå efter produkter, der er miljømærkede.