Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Skolebarnets søvn

Når dit barn sover, sker der en lang række vigtige processer i kroppen, som er vigtige for dit barns sundhed og trivsel. Læs derfor her om gode råd til at skabe rammerne for god søvn hos skolebarnet. Få bl.a. ideer til hvad I kan gøre, hvis jeres barn har svært ved at falde i søvn.

Søvnbehov:

Ved at skabe rammerne for god søvn og have rutiner omkring sengetiden, giver I jeres barn chancen for at sove det, det har behov for. Ligesom hos voksne varierer søvnbehovet fra barn til barn, men en tommelfingerregel er, at et barn på:

  • 6-7 år har behov for 10-12 timers søvn pr. nat
  • 7-12 år har behov for 9-11 timers søvn pr. nat
  • 13-18 år har behov for 8-10 timers søvn pr. nat 

Gode sovevaner hjælpes på vej ved at:

  • Indføre faste og hyggelige rutiner omkring sengetid
  • Barnet har en fast sengetid
  • Gøre klar til nat ved at rydde op, lufte ud og rulle for
  • Barnet sover i en seng med en god madras og en god pude
  • Begrænse barnets brug af skærme (TV, computer, tablet og mobiltelefon) op til sengetid
  • Barnet er fysisk aktiv i løbet af dagen (bør dog undgås lige op til sengetid)
  • Snakke om problemer og planer i god tid inden sengetid, så barnet ikke er for fyldt med svære tanker, når det skal sove

Svært ved at sove:

Brug tid sammen med jeres barn om eftermiddagen og aftenen, så barnet får opfyldt sit behov for nærvær og hyggeligt samvær. Hvis barnet har mange tanker og spekulationer ved sengetid, kan det være en god idé med en kort "godnat-snak" om noget, der giver barnet positive tanker. rolig musik eller en godnathistorie i hyggeligt samvær med mor eller far kan også være en god idé. 

Få styr på døgnrytmen:

En fast døgnrytme er et af de mest effektive tiltag til at afhjælpe søvnproblemer. Har I et barn, der falder i søvn meget sent om aftenen, er det vigtigt først at få justeret sengetiden. Dernæst skal I holde en meget fast rytme med de samme sengetider og stå op tider, også i weekender og ferier i en periode, hvor den nye rytme etableres. Når I har fået styr på døgnrytmen, kan i forsøge at slække lidt f.eks. i weekenden og se, hvordan det går.

Søvn og skærme:

Brug af skærme i form af TV, computere, tablets og mobiltelefoner inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Lys fra skærmene undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. Dette kan betyde at opmærksomheden øges og døgnrytmen forskydes.

Prøv jer frem med at begrænse brugen af skærme før sengetid. en tommelfingerregel er, at slukke for skærme 1 time før sengetid. 

Søvn og overvægt:

Der er meget, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem at sove for lidt og overvægt. For lidt søvn virker ind på stofskiftet og appetitregulering, hvilket kan øge trangen til fede og søde sager.