Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Amning

Her kan du læse om amning; hvordan man får en god start og hvilke udfordringer det kan give.

Amning

Den sundeste ernæring for det spæde barn er modermælk. Modermælken er tilpasset barnets behov i forhold til mængde og næringsstoffer, og når amningen er velfungerende kan barnet trives og vokse fint af modermælk indtil, det er omkring 6 mdr. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor fuld amning i omkring 6 mdr. og amning i kombination med fast føde indtil barnet er 12 mdr. eller mere.

Amning styrker bl.a. barnets immunforsvar og beskytter imod en række infektionssygdomme. På længere sigt tyder meget forskning på, at amning mindsker risikoen for en lang række sygdomme hos både mor og barn.

Udfordringer

Selv om stort set alle kvinder er i stand til at producere den mælk, et barn har brug for, oplever mange familier alligevel amningen som en kæmpeudfordring, og en del vælger at stoppe helt inden barnet er 6 mdr. Især de første 2-3 uger kan opleves særdeles belastende, og mange oplever en eller flere af følgende former for opstartsvanskeligheder:

  • smerter i bryst eller brystvorte
  • barnet har svært ved at få fat om brystet med sin mund eller ved at fastholde brystet inde i munden imens det sutter og synker.
  • at barnet vil ammes konstant eller at barnet virker uroligt.

En god start

Se en kort film om fire gode råd om amning.  

Amningen kommer lettest i gang, når barnet ligger hud imod hud ovenpå mors krop, så meget, og så ofte som muligt i de første dage/uger. Når mor ligger i tilbagelænet ammestilling, får barnet de bedste muligheder for selv aktivt at søge efter brystet og tage fat, når det er parat. Se video om tilbagelænet amning her.

Endelig ved man, at amningen har bedst chance for at komme godt fra start, når far er en aktiv medspiller og støtte for både mor og barn.

For at undgå problemer med for lidt mælk i starten af ammeforløbet, er det en fordel at lade barnet sutte så ofte ved brystet, som det ønsker.

Sundhedsplejersken kan være en nyttig ressourceperson i denne til tider udfordrende opstartsfase.

Hvordan ved jeg, om mit barn får nok mælk, når jeg ammer?

Mange forældre bekymrer sig naturligt nok for, om deres nyfødte barn får nok at spise. Gode ting at se efter som forældre er om barnet:

  • er aktivt og livligt, f.eks. når man pusler det
  • er lyserød/babyfarvet i huden
  • tisser mange gange i løbet af døgnet
  • har flere daglige afføringer, som i løbet af de første dage skifter farve fra mørk til gul.

Se sundhedsstyrelsens pjece Tjek bleen.

Sundhedsplejerskerne har særlig viden og erfaring med ammevejledning.
Spørg din sundhedsplejerske - kontakt sundhedsplejen

Yderligere inspiration

Pjecen: "Amning – og tidlig kontakt" - udleveres af sundhedsplejersken

App: "Min Baby – det første år" - kan hentes i App Store og Google Play

"Mælk til Frederikke" - se en god film om et typisk ammeforløb hjemme hos en helt almindelig førstegangsmor og far her.