For børnene, for byen, for altid

Alle giver deres besyv med, om de vil det eller ej. Vi er rundet og påvirket af de miljøer, vi vokser op i, ligesom vi selv påvirker, der hvor vi færdes. Kan vi stå sammen om at styrke fællesskaberne for vores børn og unge, vil vi sende dem ud i verden med bedre kort på hånden.

For år tilbage slog Socialstyrelsen fast i en rapport, at menneskers netværk og lokalsamfund påvirker det mentale helbred. Vi kan styrke og støtte ved at udvikle stærke fællesskaber i og omkring skolen. I skolens stærke fællesskaber tager ledere, medarbejdere og forældre et ansvar for at samarbejde om udviklingen af skolens praksis. Det gør I godt, og der er positiv udvikling i trivslen blandt både børn og voksne på skolerne i vores kommune. Fællesskaberne rækker dog ikke kun ind i skolen. Vi har også en vedvarende opgave i at styrke og støtte i de fællesskaber, der ligger på kanten af skolens praksis - i fritiden, i klubber og foreninger, kulturskolen og i lokalsamfundet hvor generationerne kommer i samspil.

Børnene har brug for ansvarlige voksne, men har også brug for plads til at være sig selv og sammen med hinanden. De skal have plads og mulighed for at blive unge og voksne, og det kan de ofte støtte hinanden i. Konstruktive kontroverser er en del af børnelivet, og vi voksne behøver ikke blande os hver gang. At styrke og støtte er også at frisætte.

Som fagprofessionel er det vigtigt at være sig bevidst, at vi sætter os spor. Når vi som voksne tænker tilbage på børnelivet, er der altid noget fra skolen på spil. Vi må gøre vores til, at det er positive indtryk der efterlades – skolen er for hele livet.

Engagement og involvering i lokalområdets aktiviteter kan gøre en forskel, uanset om du er forældre eller fagprofessionel. Ved at tage et medansvar for andres børn tager du også et ansvar for dine egne. Samarbejde og støtte på tværs giver stabile miljøer for børnene at vokse op i, og de oplever tryghed og stabilitet.

Mobilisering af lokalsamfundets kollektive kræfter kan udvikle og styrke skolen – gad vide hvordan vi kan gøre det på en god måde? Har du nogen bud?

Jeg vil ønske jer alle en god efterårsferie, og jeg håber I finder styrke og støtte i de mere private fællesskaber, der vil være tid til at dyrke.

TAK for jeres store og dedikerede indsats til alle I voksne.

Morten Kirk

Skolechef i Billund Kommune