Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Amning

Her kan du læse om amning; hvordan man får en god start og hvilke udfordringer det kan give.

Amning:

Den sundeste ernæring for det spæde barn er modermælk. Modermælken er tilpasset barnets behov i forhold til mængde og næringsstoffer, og når amningen er velfungerende kan barnet trives og vokse fint af modermælk indtil, det er omkring 6 mdr. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor fuld amning i omkring 6 mdr. og amning i kombination med fast føde indtil barnet er 12 mdr. eller mere.

Amning styrker bl.a. barnets immunforsvar og beskytter imod en række infektionssygdomme. På længere sigt tyder meget forskning på, at amning mindsker risikoen for en lang række sygdomme hos både mor og barn.

Udfordringer:

Selv om stort set alle kvinder er i stand til at producere den mælk, et barn har brug for, oplever mange familier alligevel amningen som en kæmpeudfordring, og en del vælger at stoppe helt inden barnet er 6 mdr. Især de første 2-3 uger kan opleves særdeles belastende, og mange oplever en eller flere af følgende former for opstartsvanskeligheder:

- smerter i bryst eller brystvorte

- barnet har svært ved at få fat om brystet med sin mund eller ved at fastholde brystet inde i munden imens det sutter og synker.

- at barnet vil ammes konstant eller at barnet virker uroligt.

En god start:

Amningen kommer lettest i gang, når barnet ligger hud imod hud ovenpå mors krop, så meget, og så ofte som muligt i de første dage/uger. Når mor ligger i tilbagelænet ammestilling, får barnet de bedste muligheder for selv aktivt at søge efter brystet og tage fat, når det er parat. Se video om tilbagelænet amning/biological nurturing

For at undgå problemer med for lidt mælk i starten af ammeforløbet, er det en fordel at lade barnet sutte så ofte ved brystet, som det ønsker.

Sundhedsplejersken kan være en nyttig ressourceperson i denne til tider udfordrende opstartsfase.

Mange forældre bekymrer sig naturligt nok for, om deres nyfødte barn får nok at spise. Gode ting at se efter som forældre er om barnet:

- er aktivt og livligt, f.eks. når man pusler det

- er lyserød/babyfarvet i huden

- tisser mange gange i løbet af døgnet

- har flere daglige afføringer, som i løbet af de første dage skifter farve fra mørk til gul.

Se sundhedsstyrelsens pjece "Tjek bleen"

Sundhedsplejerskerne har særlig viden og erfaring med ammevejledning.
Spørg din sundhedsplejerske - kontakt sundhedsplejen

For yderligere inspiration:

Pjecen: "Amning – og tidlig kontakt" - udleveres af sundhedsplejersken

App: "Min Baby – det første år" - kan hentes i App Store og Google Play

Video vejledning om amning